Flamenco
architecture b&w Barcelona Barceloneta beaches blackandwhitephotography casa Batllo Churches Cuitadela park flamenco dance flamengo lakes llum Barcelona Parks post Sagrada Familia Spain steetphotography Uncategorized zoo Βαρκελώνη ζωολογικός κήπος Ισπανία παραλία Προορισμοί φλαμένγκο

Βαρκελώνη – Αν θες να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα….!

Αν θες να αλλάξεις την οπτική σου και να ξεφύγεις από τη συνηθισμένη αισθητική των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τη Βαρκελώνη. Στην ισπανική αυτή πόλη υπάρχει ένας αέρας φρεσκάδας και ανανέωσης που σου δείχνει πως ακόμα και οι εικόνες που μπορεί να έχεις στην καθημερινότητα σου από τους δρόμους που περνάς μπορεί να είναι και αλλιώς! Εδώ η φαντασία που τόσο έχει απονεκρωθεί από τα παιδικά μας χρόνια, παίρνει μορφή με τα διαχρονικά δημιουργήματα του Gaudi που έχουν δώσει νέα αισθητική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι της Βαρκελώνης τη διακόσμηση όλης της πόλης, αρχίζοντας ακόμα και από την πρόσοψη της ίδιας τους της πολυκατοικίας μέχρι το μπαράκι που θα πιούν το ποτό τους.

                                             


Στην πόλη αυτή συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες σε σημείο να κάνουν τους κατοίκους να σκέφτονται τον επιτρεπτό αριθμό τουριστών που θα πρέπει να υποδέχονται για να μην διαταράσσεται η ηρεμία τους. Όμως, πως μπορούν αξιοθέατα όπως η Sagrada Familia, η Casa batllo, το πάρκο Guell , αλλά και η φοβερή παραλία Barceloneta και τόσα άλλα σημεία της πόλης να μην προκαλούν τον κόσμο να βρεθεί εδώ για να βιώσει τη φοβερή ατμόσφαιρα αυτής της πόλης.

                                             

Barceloneta

Και δεν είναι μόνο αυτά τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. Ιδανική βόλτα για μικρούς και μεγάλους είναι το Πάρκο Ciutadella ( Ciutadella στα καταλανικά σημαίνει πάρκο εξάλλου)στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει το κτήριο του κοινοβουλίου της Καταλονίας, να φωτογραφηθεί στην υπέροχη, κοκκινωπή αψίδα του Θριάμβου και φυσικά να επισκεφθεί και το μουσείο φυσικής ιστορίας, αλλά και το ζωολογικό κήπο. Αν και δεν συνηθίζω στα ταξίδια να επισκέπτομαι ζωολογικούς κήπους, ομολογώ πως αυτός εδώ ήταν από τους πιο εντυπωσιακούς που έχω δει και οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν τα ζώα ικανοποιητικές, μιας και προσπαθούσαν να προσομοιάσουν το πραγματικό, φυσικό τους περιβάλλον. Μια επίδειξη με κόλπα από συμπαθέστατες φώκιες και τους εκπαιδευτές ενθουσίασε όλους τους θεατές.

ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ

Πάρκο Cuitadella

                                             

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Όποιος επισκέπτεται την Ισπανία θα συναντήσει συχνά την καταλανική διάλεκτο, οπότε να είστε προετοιμασμένοι, γιατί τα ισπανικά δεν είναι τα μόνα που χρησιμοποιούνται σε πινακίδες και γενικά στην επικοινωνία. Το καταλανικό ταμπεραμέντο βρίσκεται διάχυτο παντού και μάλιστα, αν κάποιος επισκεφθεί ντόπια μαγαζιά, όπως αυτά της συνοικίας Gracia, αξίζει να δοκιμάσει την ντόπια κουζίνα, αλλά και να παρατηρήσει τους ντόπιους, μιας και η έντονη ιδιοσυγκρασία τους κάνει πιο φωνακλάδες κι από τους Έλληνες και τους Ιταλούς στις εξόδους τους, στις συναναστροφές τους με τους άλλους.

                                             


Πλούσια είναι η νυχτερινή ζωή στη Βαρκελώνη με μπαρ παράξενα και πρωτότυπα στην εσωτερική τους διακόσμηση. Πρόκειται για μια πόλη ζωντανή με δράσεις και διασκέδαση σε κάθε γωνιά. Εμείς ήμασταν τυχεροί και επισκεφθήκαμε την πόλη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ LLUM-festes de santa Eulalia, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν πολλά δρώμενα στους δρόμους της πόλης, αλλά και μέσα στις πλατείες και τα μουσεία της. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα παιχνίδια του φωτός και να έχουμε μια μοναδική εμπειρία στην νυχτερινή απόδραση μας στη Βαρκελώνη. Είναι ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που συνδυάζει αρχιτεκτονική, σύγχρονη τεχνολογία, τέχνη και μαζεύει πλήθος επισκεπτών! Το φεστιβάλ γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο και μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες γι’ αυτό διαδικτυακά.

                                             

LLUM

Όσο για τα πρωινά, δεν έχει κανείς παρά να περπατήσει κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και να απολαύσει τη θάλασσα στην Barceloneta, αλλά και στην προβλήτα Port vell, να παρατηρήσει το διάσημο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, υπερυψωμένο σε μια μαρμάρινη στήλη να δείχνει πέρα στον ορίζοντα, παρακινώντας σε καινούργιες εξερευνήσεις και να φτάσει μέχρι την Las Ramblas, την κεντρική λεωφόρο της πόλης.

ΑΓΑΛΜΑ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Αλλά κυρίως, δεν μπορεί να μην επισκεφθεί και άλλα διάσημα δημιουργήματα του Gaudi του εμβληματικού αρχιτέκτονα της πόλης, όπως το Casa Batllo και το Mila house με τις ευφάνταστες προσόψεις , τα οποία βρίσκονται άλλωστε στη διαδρομή προς τη Sagrada familia το σήμα κατατεθέν της πόλης!

CASA MILA  – Casa batllo

Η εκκλησία αυτή όμοια της δεν έχει στον κόσμο εξωτερικά και εσωτερικά και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026, 100 χρόνια μετά το θάνατο του Gaudi. Καμπύλες γραμμές, φωτεινά βιτρό που παιχνιδίζει το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και διακόσμηση εμπνευσμένη από τον φυτικό κόσμο, χαρίζουν μια μοναδικότητα και ένα ευχάριστο αρχιτεκτονικό ξάφνιασμα στον επισκέπτη που σε χορταίνει να παρατηρεί κάθε γωνιά της.

                                             

Sagrada familia

Εξίσου όμορφο και μοναδικό το πάρκο Guel. Κλείστε όμως ηλεκτρονικά το εισιτήριο σας, γιατί οι ουρές είναι μεγάλες, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη Sagrada . Ακόμα όμως κι αν δεν πληρώσεις εισιτήριο για να μπεις έχει φοβερή θέα και στην περιπλάνηση εξωτερικά του πάρκου, όπου μπορείς να συναντήσεις και κάποιο ταλαντούχο καλλιτέχνη του δρόμου και να απολαύσεις και διάφορα θεάματα μαζί με τα υπέροχα οικοδομήματα του Gaudi, τις περίεργες καμάρες και τις σκεπές και τις πλατείες με τα χρωματιστά ψηφιδωτά. Όμορφο όμως, είναι και το πάρκο της Ακρόπολης σε όσους αρέσει η φύση με υπέροχα σιντριβάνια και μια λίμνη. Το μέρος προσφέρεται για βαρκάδα ή μια βόλτα με το ποδήλατο.

                                             

 GUEL PARK

Δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ από αυτό το όμορφο ταξίδι, το τελευταίο που θα προτείνω και με αυτό θα κλείσω είναι τα σόου με αυθεντικό, παραδοσιακό flamenco. Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και κλείστε θέση σε μια τέτοια παράσταση για ένα βράδυ. Οι χορευτές χορεύουν σχεδόν δίπλα σου με φοβερό πάθος και ένταση, ενώ μπορείς να απολαύσεις το κρασί σου. Εμείς επισκεφθήκαμε το Tablao Flamenco Cordobes και η παράσταση μας μάγεψε. Με τον ρυθμό αυτό της μουσικής και τον παθιασμένο βηματισμό των χορευτών να αντηχεί στα αυτιά μου, κλείνω στη σκέψη μου αυτό τον λατρεμένο προορισμό!

Α.Δ