Valeta
architecture beaches Blue hole Blue lagoon Castle caves Churches Comino Gozo Malta nature post Sliema Uncategorized Valeta Βαλέτα Γκόζο Κόμινο Μάλτα μυθολογία Προορισμοί Σλιέμα τείχη

Μάλτα Μέρος Α΄ – “ten points definitely”!!!!

       Βαλέτα

Αυτό το μικρό κράτος της Μεσογείου θυμάμαι αρχικά, το πρωτοάκουσα ως παιδί στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και το εύηχο όνομα του, μου είχε αποτυπωθεί στη μνήμη. Που να φανταζόμουν τότε ότι κάποια μέρα θα επισκεπτόμουν αυτό το μικρότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδυάζει τόσο αντιθετικά στοιχεία Δύσης και Ανατολής.


Η Μάλτα έχει μια μακραίωνη και ταραχώδη ιστορία, μιας και κατακτήθηκε από πολλούς ανά τους αιώνες, Φοίνικες, Βάνδαλους, Βυζαντινούς, Άραβες, Σικελούς, παραχωρήθηκε στους Ιωαννίτες ιππότες, κατακτήθηκε εκ νέου από τον Βοναπάρτη, μπήκε στη Βρετανική προστασία και κέρδισε την Ανεξαρτησία της ως Δημοκρατία της Μάλτας μόλις το 1974! Κάθε πολιτισμός άφησε έντονα το αποτύπωμα του και αυτό μπορεί κανείς να το παρατηρήσει μόλις πατήσει το πόδι του εκεί, από τα ετερόκλητα κτίσματα που παρατηρεί παντού. Πώς ένας τέτοιος τόπος να μην εξάπτει την περιέργεια λοιπόν;

Σλιέμα – καφασωτά παράθυρα

Ο καιρός που διάλεξα βέβαια εγώ για την εξερεύνηση δεν ήταν ιδανικός, μιας και είχε για κακή μου τύχη κοκκινόχωμα στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτό δεν με πτόησε καθόλου, απλά δυσκόλεψε λίγο τις μετακινήσεις και δεν απόλαυσα το τοπίο με καθαρό ουρανό, όπως θα ήθελα. Διάλεξα να μείνω στη Sliema, μια πόλη πολύβουη και μοντέρνα, απέναντι από την επιβλητική Valeta με την οποία συνδέονται και ακτοπλοϊκά και με λεωφορεία, με πολύ συχνά δρομολόγια. Η εμπειρία από το τοπικό Hostel και τα εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας ήταν αρκετά ικανοποιητική. Μάλιστα, η κουζίνα των Μαλτέζων έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική και την Ιταλική και προς έκπληξη μου στην κουζίνα τους περιλαμβάνουν και κουνελάκι, κάτι που δεν συνηθίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Βαλέτα – θέα απο τη Σλιέμα

Δεν μπορούσα βλέποντας την Valeta να “ίπταται” στην θολή ατμόσφαιρα πάνω στην θάλασσα απέναντι μου με το που πάτησα το πόδι μου στην Sliema να μην μπω στον πειρασμό να την επισκεφτώ πρώτη. Τα υπέροχα τείχη και το επιβλητικό σιντριβάνι στην είσοδο κάνουν έντονη εντύπωση στους επισκέπτες, όπως ενδιαφέρουσα είναι και μια βόλτα στους κεντρικούς, αλλά κυρίως στους μικρούς παράδρομους της πόλης. Στα πολλά ανηφορικά και κατηφορικά αυτά δρομάκια, υπάρχουν πολλά όμορφα μαγαζάκια για να απολαύσεις το ποτό σου και να τσιμπήσεις κάτι. Είχαμε και την τύχη μιας και πέσαμε στον εορτασμό του καθολικού Πάσχα να δούμε και από κοντά την περιφορά του Επιταφίου στα στενά της πόλης, η πρώτη βόλτα ήταν σύντομη, αλλά θα επανέλθω, γιατί έχω πολλά ακόμα να δω εδώ.

Βαλέτα – σιντριβάνι

τείχη Βαλέτας

                                                                                   

Επιτάφιος – Καθολικό Πάσχα

Την επόμενη το πρωί ευτυχώς, ο καιρός ήταν πολύ καλύτερος, οπότε τι καλύτερο για την mini κρουαζιέρα στα γειτονικά νησάκια Gozo και Comino που είναι και τα μόνα που κατοικούνται, μαζί με το νησί της Μάλτας. Πάνω από το καράβι μπορείς να δεις και μερικά από τα υπόλοιπα νησάκια του νησιωτικού συμπλέγματος του κράτους, όπως αυτό του Αγ.Παύλου.

                                                                                                   

Blue lagoon – Comino

Πρώτα, το πλοίο έκανε στάση στο Comino για να επισκεφτούμε την περίφημη παραλία του «Blue Lagoon» που μαζεύει πλήθος τουριστών για να κολυμπήσουν στα γαλαζοπράσινα νερά του. Όμορφη δε λέω, πιο πολύ για το χρώμα των νερών και τους απίστευτους σχηματισμούς των βράχων, όμως για μπάνιο σίγουρα υπάρχουν και πολύ καλύτερες αλλού. Επιπλέον, το μέρος είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες που μένουν για μπάνιο στην πρώτη παραλία, μόλις κατέβουν από το καράβι σε μια απίστευτη ατμόσφαιρα διασκέδασης, με κοκτέιλ και δυνατή μουσική, για όσους προτιμούν τις πολύβουες παραλίες. Αξίζει λίγο όμως, κατ’ εμέ, να απομακρυνθείς από την πολυκοσμία και να περπατήσεις παραπέρα για να θαυμάσεις το υπέροχο τοπίο.

                                                                                                                           


Επόμενη στάση του πλοίου είναι το νησάκι Gozo με το επίσης, πολύ τουριστικό λιμάνι. Το όμορφο αυτό νησί ισχυρίζονται κάποιοι μελετητές των Ομηρικών επών ότι είναι το θρυλικό νησί της Καλυψώς, όπου έμεινε ο Οδυσσέας για κάμποσο καιρό στο ταξίδι της επιστροφής του προς την Ιθάκη. Η περίφημη σπηλιά της θεάς δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, αλλά μια επίσκεψη στις όμορφες παραλίες εκεί αξίζει τον κόπο. Μάλιστα, πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ, αποκλειστικά για καταδύσεις στον πλούσιο βυθό του νησιού. Το περίφημο όμως, γαλάζιο παράθυρο δεν μπορέσαμε να το θαυμάσουμε μιας και είχε υποστεί κατολίσθηση πριν λίγο καιρό και καταστράφηκε η φυσική ένωση των δύο βράχων. Δεν πειράζει το πρόγραμμα έχει το όμορφο «Blue Grotto» τις επόμενες μέρες που είναι ένας εξίσου, όμορφος φυσικός σχηματισμός βράχων κοντά στην θάλασσα…

Cittadella – Gozo

Blue hole

Εκεί που ήταν κάποτε το “Γαλάζιο παράθυρο”

Το Gozo θέλει μια ολόκληρη μέρα εξερεύνηση, αλλά έπρεπε να περιοριστούμε μονάχα στα σημεία επίσκεψης που είχε το πρόγραμμα, αφού ο χρόνος ήταν λίγος. Μπαίνοντας στο μικρό λεωφορείο διαπίστωσα πως οδηγούν από αριστερά, κατάλοιπο της αγγλικής κατάκτησης, αρκετά παράξενο γι’ εμάς τους Έλληνες οδηγούς που έχουμε συνηθίσει αλλιώς! Οπότε η επόμενη στάση μόλις επιβιβάστηκα στο μικρό βανάκι μας ήταν μια πολύ όμορφη εκκλησία του νησιού , η Βασιλική του Gozo, Blessed virgin Τa’ Pinu Basilica. Οι Ιωαννίτες ιππότες γέμισαν το νησί πολλές πανέμορφες εκκλησίες, -πάνω από 45 στον αριθμό – και η συγκεκριμένη εντυπωσιάζει ήδη, από το υπέροχο, ψηφιδωτό τοιχίο στον περίβολο της, με την τεράστια αυλή. Μπαίνοντας και μέσα διαπίστωσα πως τελικά, έχουμε πολλές ομοιότητες βλέποντας το πλήθος από τάματα που στόλιζαν μερικούς τείχους της.

                                                                                                                         

Blessed virgin Ta’ pinu Basilica

Λυπήθηκα πράγματί, που δεν ήρθα ανεξάρτητη ώστε να έχω περισσότερο χρόνο να περιηγηθώ και να ανέβω στα τείχη, αλλά και τα κτήρια της αρχαίας Cittadella που δεσπόζουν ψηλά στον λόφο. Την επόμενη φορά θα έρθω ανεξάρτητη και θα εξερευνήσω με δικό μου πρόγραμμα το μαγευτικό νησί της Καλυψώς. Η βόλτα με το καράβι πάντως ήταν απόλαυση και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα όταν επισκεφθείτε τη Μάλτα, εκεί συνειδητοποιείς πως όντως επέλεξες έναν εξαιρετικό, εξωτικό, νησιωτικό προορισμό!

Α.Δ

Αφήστε μια απάντηση