architecture blackandwhitephotography Castle Churches Gerona Girona instagram Monuments post Spain streetphotography travels view walls Εξωτερικό Ισπανία Κάστρο μνημείο Προορισμοί τείχη Τζιρόνα

Όμορφη Girona!!!

Αν βρεθείτε στη Βαρκελώνη και θελήσετε να κάνετε κάποια ημερήσια εκδρομή εκτός πόλης, μια πολύ καλή επιλογή είναι η πόλη της Girona ( στα Καταλανικά) ή αν προτιμάτε Gerona (στα Ισπανικά), που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 86 χιλιόμετρα με το τρένο. Το εισιτήριο είναι πολύ φθηνό και σε μόλις 40 λεπτά περίπου βρίσκεσαι σε μια υπέροχη μεσαιωνική πόλη που έγινε μάλιστα, πολύ δημοφιλής προορισμός μετά το Game of Thrones, αρκετά από τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην πλατεία του κεντρικού ναού της πόλης!

                                         
Η Girona είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Καταλονίας και με τον ποταμό Onyar να τη διατρέχει, με την όμορφη κόκκινη γέφυρα και τα χρωματιστά σπιτάκια κατά μήκος της όχθης στο πιο σύγχρονο κομμάτι της, θυμίζει πολύ τα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο της Ιταλίας. Σε κάνει λοιπόν, να την αγαπήσεις με την πρώτη ματιά, πριν ακόμα περιηγηθείς στο ιστορικό της κέντρο, με τα στενά δρομάκια, την όμορφη πλατεία ανεξαρτησίας, τα τείχη και τα πολύ καλά διατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια.

                                             


Μάλιστα, η περίφημη κόκκινη μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Onyar είναι του Γουστάβ Άιφελ, του δημιουργού του πύργου του Άιφελ στο Παρίσι και αποτελεί ένα ιδανικό σημείο για να θαυμάσεις τα πολύχρωμα σπίτια στις όχθες του ποταμού, που καθρεφτίζονται στα νερά του. Όμως, και το σύγχρονο κέντρο της έχει ενδιαφέρον, με τα πολυάριθμα café και εστιατόρια που μπορούν να προσφέρουν στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να απολαύσει αυθεντικές γεύσεις της Καταλονίας.

 


Φυσικά, δεν μπορούσαμε να φύγουμε πριν επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία με τα πολυάριθμα σκαλιά και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Ο γοτθικός αυτός ναός έχει μόνο ένα κλίτος 22 μέτρων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κλίτος οποιουδήποτε ρυθμού, μετά το κλίτος του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Η περιπλάνηση στο παλιό κομμάτι της πόλης είναι πραγματικά μια βόλτα αναψυχής!


Μην παραλείψετε, όταν επισκεφθείτε την πόλη να ανεβείτε στα μεσαιωνικά τείχη που την διατρέχουν και να δείτε απίστευτες πανοραμικές εικόνες της από ψηλά. Η βόλτα αυτή έχει την ονομασία «ο περίπατος του τείχους» και περπατάς στα περίφημα τείχη που χρονολογούνται τον 14ο με 15ο αιώνα, και κάποια κομμάτια τους κατασκευάστηκαν ακόμα πιο παλιά, τον 9ο αιώνα. Από κει μπορεί να δει κανείς και το πανεπιστήμιο της Girona, ένα κτίριο που είναι αρμονικά δεμένο με τα τείχη της πανέμορφης αυτής πόλης! Ποιος δεν θα ήθελε να σπουδάσει εδώ, σε μια τόσο ειδυλλιακή πόλη και σε ένα πανεπιστήμιο όχι μόνο πανέμορφο αισθητικά, αλλά και που όπως διάβασα έχει διακριθεί για τη διδασκαλία και την έρευνα στους τομείς της τέχνης και των ανθρωπιστικών επιστημών, των επιστημών υγείας, των κοινωνικών και νομικών επιστημών, της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής.

                                             

         

Η εικόνα της Girona δεν έχει ξεθωριάσει παρά τα χρόνια που πέρασαν από την επίσκεψη μου εκεί και το γεγονός ότι της αφιέρωσα μονάχα μια μέρα, για να περιπλανηθώ στους δρόμους της. Εύχομαι κάποια στιγμή να επιστρέψω, παρόλο που δεν φίλησα τότε τον λέοντα της, που σύμφωνα με την παράδοση σε κάνει να επιστρέψεις σ’ αυτήν κάποτε!
Α.Δ