καστρο 2 με (large)
Churches Crete History instagram Monuments post Rethimno Venetian walls view Εκκλησία Κρήτη μνημείο Περίπατος Ρέθυμνο Φορτέτσα Φρούριο

Ο μεγάλος «φύλακας» του Ρεθύμνου….Φορτέτσα!

Αν είστε κι εσείς σαν κι εμένα που, ενώ έχετε επισκεφτεί την πόλη του Ρεθύμνου πολλές φορές και έχετε χιλιοπερπατήσει στην παραλιακή της, θαυμάζοντας την επιβλητική Φορτέτσα από χαμηλά, δεν έχετε μπει στο κάστρο, είναι καιρός να της αφιερώσετε λίγο χρόνο, στην επόμενη επίσκεψη σας, στην όμορφη αυτή πόλη, πριν απολαύσετε τον καφέ σας σε κάποιο από τα περίφημα μαγαζιά του Ρεθύμνου.

Και το λέω αυτό, γιατί οι περισσότεροι από μας έχουμε συνδέσει το Ρέθυμνο με τα ανέμελα φοιτητικά μας χρόνια, με πολλή διασκέδαση και με περιπλανήσεις στα γραφικά σοκάκια του, το περίφημο καρναβάλι που γίνεται κάθε χρόνο και είναι από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο στην Κρήτη και παραβλέπουμε ίσως, την ιστορική πλευρά της πόλης. Η Φορτέτσα όμως, υψώνεται εκεί αγέρωχη μέσα στον χρόνο για να μας την θυμίζει…..


Ήμουν τυχερή λοιπόν, μέσα στις γιορτές που το πέτυχα ανοιχτό και μπόρεσα να περιπλανηθώ μέσα αρκετή ώρα και μάλιστα, με την ησυχία μου, μιας και δεν είχε πολλούς επισκέπτες. Το φρούριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1573 και μοιάζει πολύ με άλλα αντίστοιχα φρούρια της Κρήτης όπως της Σπιναλόγκας, του Κούλε του Ηρακλείου και εκείνο της Γραμβούσας. Μάλιστα, η μεγάλη στενή, σκοτεινή είσοδος με τα πολλά κτίρια απέξω μου θύμισε πολύ το φρούριο της Σπιναλόγκας, ενώ η μεγάλη έκταση στο εσωτερικό του, με την εκκλησία και το τζαμί, το φρούριο στο ακρωτήρι της Γραμβούσας, με την περίφημη εκκλησία της Παναγίας των πειρατών στο κέντρο του.


Η λέξη «Φορτέτσα» σημαίνει στα Ιταλικά οχυρό και ουσιαστικά, το φρούριο αποτέλεσε την περιτειχισμένη ακρόπολη της πόλης του Ρεθύμνου, όπου χτίστηκαν και πολλά σπίτια στο εσωτερικό του στις αρχές του 20ου αιώνα, μα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο πολλά από αυτά καταστράφηκαν και έτσι, έχουν μείνει μερικά ιστορικά κτίρια, τα οποία μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης, μαζί με την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης απ’ όλες τις μεριές.


Η Φορτέτσα βρίσκεται στον λόφο Παλαιόκαστρο και εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη της Ρήθυμνας, έτσι, την φοβερή οχυρή θέση εκμεταλλεύτηκαν μέσα στα χρόνια οι Βυζαντινοί και φυσικά, οι Ενετοί και Οθωμανοί κατακτητές. Τα κτίρια της βενετικής διοίκησης στο εσωτερικό του φρουρίου, μα και το επιβλητικό τζαμί στο κέντρο που ήταν αρχικά ναός του Αγίου Νικολάου και οι εκκλησίες του Αγίου Θεόδωρου και της Αγίας Αικατερίνης, μαρτυρούν την αδιάλειπτη χρήση του στην πορεία του χρόνου μέχρι και τον 20ο αιώνα. Σήμερα, ο χώρος είναι επισκέψιμος και φιλοξενεί και εκδηλώσεις στο μικρό αμφιθέατρο στο εσωτερικό του.


Αξίζει λοιπόν, μια βόλτα εκεί ένα πρωινό, μα και μια βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης που διατηρεί τον ιστορικό χαρακτήρα με τα πολλά διατηρητέα κτίρια, με τις υπέροχες προσόψεις, είναι επιβεβλημένη κάθε εποχή του χρόνου και ιδιαίτερα στις διακοπές των Χριστουγέννων!

 

 

Αφήστε μια απάντηση