Castello Sforzesco Castle Duomo Italy Milan Opera post Skala Ιταλία Κάστρο των Σφόρτσα Μιλάνο Σκάλα του Μιλάνου

Μιλάνο, μια πόλη που σου υπενθυμίζει τα σημαντικά…

 

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ιταλίας που αποτελεί και βιομηχανικό, οικονομικό κέντρο, η λεγόμενη «Μέκκα της μόδας», αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημαντικό, παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού με τη διάσημη όπερα, μπήκε στο στόχαστρο της εξερεύνησης μου αυτή τη φορά. Δεν μιλώ για άλλη πόλη παρά για το περίφημο Μιλάνο!

Duomo

Με πτήσεις πολύ φθηνές από Ηράκλειο, αυτό το διάστημα έχει γίνει ένας εύκολος και δημοφιλής προορισμός. Ενώ, το Μιλάνο δεν είναι από τις πρώτες πόλεις που θα σκεφτεί κανείς να επισκεφθεί στην Ιταλία, μιας και η Ρώμη ή η Φλωρεντία και η Τοσκάνη κλέβουν τις εντυπώσεις, θεωρώ πως αδικείται και το ιδανικό είναι να συνδυαστεί η επίσκεψη σας με κάποια από αυτές.

Ξεκινήσαμε λοιπόν, με μια από τις πτήσεις που άνοιξαν την άνοιξη από Ηράκλειο στις 3.45μ.μ και φτάσαμε απογευματάκι στο Μιλάνο παίρνοντας λεωφορείο από το μικρό, αλλά πολύ καλά οργανωμένο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο που απέχει μόλις μια ώρα περίπου από εκεί. (Αυτή η μικρούλα πόλη με το υπέροχο μεσαιωνικό κέντρο που βλέπω τώρα απ’ το λεωφορείο είναι το μέρος που ξεκίνησε η εξάπλωση του Covid-19 στην Ευρώπη, που μας στέρησε τα ταξίδια για τόσο καιρό;;;!!!!)

Αυτό που αντικρίζει κανείς με το που βγαίνει από το μετρό στην πλατεία του Μιλάνου – πλατεία Duomo – είναι ο  επιβλητικός καθεδρικός ναός, ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικού ρυθμού στον κόσμο (ο πρώτος βρίσκεται όπως πληροφορήθηκα στη Σεβίλλη). Το απόγευμα που φτάσαμε δε, πέφτει το φως του ήλιου πάνω του και είναι ακόμα πιο όμορφο το λευκό του μάρμαρο στην πρόσοψη, οπότε δικαιολογημένα αρχίζει να μαζεύεται κόσμος στην τεράστια πλατεία, για να τον θαυμάσει και να κάνει τη βόλτα του στα μαγαζιά.

Γκαλερία Βιτόριο Εμμανουέλε

Το δεύτερο κτίριο που τράβηξε το βλέμμα μου στην πλατεία δεν είναι άλλο από την Γκαλερία Βιτόριο Εμμανουέλε που βρίσκεται αριστερά του Duomo και είναι μια μεγάλη Στοά με υπέροχη βιτρό οροφή, πολύχρωμα μάρμαρα και φυσικά, πανάκριβα μαγαζιά από διάσημους οίκους μόδας. Το όνομα της το οφείλει στον Βιτόριο Εμμανουέλε Β΄, πρώτο βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας (1861-1878), το άγαλμα του οποίου, που τον παρουσιάζει έφιππο, δεσπόζει στην πλατεία επίσης. Όλοι οι επισκέπτες της πόλης μπορεί να μην μπορούν να αγοράσουν από τα συγκεκριμένα μαγαζιά, (ευτυχώς έχει μαγαζιά με εξίσου εντυπωσιακές βιτρίνες όλων των εταιρειών, με πιο προσιτές τιμές όμως, όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο της πόλης, στους γύρω δρόμους), αλλά σίγουρα όλοι επιθυμούν να φωτογραφηθούν στις ευφάνταστες βιτρίνες αυτών των καταστημάτων, όπως διαπίστωσα και  μπήκα στον πειρασμό να κάνω κι εγώ!

Δεξιά από το Duomo μπορεί να διακρίνει κανείς και το μουσείο του το οποίο αξίζει να δει κανείς σε συνδυασμό με μια ανάβαση στην οροφή του Duomo. Η διακόσμηση της οροφής με τα αγάλματα γοτθικού ρυθμού και τα πολυάριθμα καμπαναριά, αλλά και το χρυσό άγαλμα της Μαντονίνα στην κορυφή να αστράφτει στον ήλιο θα σας μαγέψουν, μαζί φυσικά, με την υπέροχη θέα της πόλης του Μιλάνου από ψηλά.

 Μην ξεχάσετε να κλείσετε εισιτήριο ηλεκτρονικά για το μνημείο, γιατί οι ουρές είναι μεγάλες! Με full price εισιτήριο (γύρω στα 20 ευρώ) πας κατευθείαν στην κορυφή του ναού με ανελκυστήρα. Μικρή συμβουλή: κατεβείτε από την κορυφή στο εσωτερικό του ναού από τη σκάλα, θα σας δώσει την αίσθηση των στενών μεσαιωνικών περασμάτων με τα μικρά παράθυρα που βλέπουμε σε ταινίες εποχής!

Άγαλμα Madoninas στην κορυφή του Duomo

Ένα άλλο μνημείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στο Μιλάνο είναι η περίφημη Σκάλα, το πιο διάσημο οπερικό θέατρο στον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν έχετε το budget  να παρακολουθήσετε μια παράσταση μπορείτε να επισκεφτείτε την υπέροχα διακοσμημένη αίθουσα με την κόκκινη βελούδινη επένδυση και να βρεθείτε στον εξώστη για λίγο (το κόστος είναι στα 10 ευρώ και τα ραντεβού κλείνονται ανά μισάωρο). Μπείτε στην ηλεκτρονική σελίδα της Σκάλας και διαλέξτε για την επίσκεψη σας μια ώρα που η αίθουσα θα είναι φωτισμένη για να τη θαυμάσετε σε όλο το μεγαλείο της. Εμείς ήμασταν τυχεροί και παρακολουθήσαμε για λίγο την πρόβα μιας παράστασης και το στήσιμο των 3D σκηνικών! Προσέξτε, γιατί οι ώρες των επισκέψεων στην αίθουσα είναι συγκεκριμένες, αλλά μετά μπορείτε να περιηγηθείτε ελεύθερα στους χώρους που λειτουργούν ως μουσείο με κουστούμια και άλλα σκηνικά από παλιές γνωστές παραστάσεις. Και κάπου εκεί είδα και το πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας να διακοσμεί έναν τοίχο και να παίρνει τη θέση που της αναλογεί  σ’ αυτόν τον αποκαλούμενο «ναό της όπερας»!

Σκάλα του Μιλάνου

Το Μιλάνο είναι ομολογουμένως, μια ακριβή πόλη, γι’ αυτό για φαγητό μπορείτε σαφέστατα, να προτιμήσετε γνωστές αλυσίδες εστιατορίων, αλλά μην παραλείψετε να μπείτε και σε κάποιο τοπικό εστιατόριο για να δοκιμάσετε ζυμαρικά, τα ωραία καπνιστά τους κρέατα και φυσικά, το γευστικότατο τιραμισού!

Τελευταίος σταθμός σε αυτή τη σύντομη επίσκεψη στο Μιλάνο, είναι το πολύ καλοδιατηρημένο Κάστρο του, το κάστρο των Σφόρτσα που βρίσκεται αρκετά εκτός κέντρου, αλλά είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο, με λίγο περπάτημα ή τη χρήση μετρό ή ακόμα και ηλεκτρικών πατινιών που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στις μετακινήσεις. Χτίστηκε τον 15οαιώνα και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια της Ευρώπης εκείνην την εποχή. Με τη διακόσμηση του κάστρου ασχολήθηκε και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Παρόλο που δεν είχα αρκετό χρόνο για να επισκεφθώ τα μουσεία και τις συλλογές τέχνης που φιλοξενεί στους χώρους του, ήταν πολύ ωραίο που περπάτησα στους καταπράσινους κήπους του και παρατήρησα και πολλούς να απολαμβάνουν λίγη δροσιά στο γρασίδι κοντά στο τεράστιο σιντριβάνι που το κοσμεί και γενικά όπου είχε δέντρα, μακριά από το κοσμοπολίτικο και πολύβουο κέντρο του Μιλάνου.

Κάστρο των Σφόρτσα

Και εδώ η επίσκεψη τελειώνει, καιρός να φύγω για Ρώμη. Το Μιλάνο μου αφήνει την αίσθηση του καταναλωτισμού και της επίδειξης, αλλά παράλληλα και την επιθυμία των κατοίκων του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μέσα από την τέχνη είτε αυτό μεταφράζεται με ένα όμορφο ρούχο είτε ένα ωραίο μουσικό κομμάτι, μια βόλτα σ’ ένα υψηλής αρχιτεκτονικής κατασκευής κτίριο ή απλώς με ένα καλομαγειρεμένο φαγητό!

Α.Δ