Churches Crete gorge post Venerato Βενεράτο Εκκλησία Αγ.Φανουρίου Ηράκλειο Κρήτη ποταμός Απόλλωνας Φαράγγι Αγ.Φανουρίου Φαράγγια

Το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου στο φαράγγι.

 

Ο σημερινός περίπατος αφορά μια βόλτα σε γνώριμα μέρη που επειδή είναι κοντά σου δεν έχεις ποτέ διάθεση να τα εξερευνήσεις, γιατί πιστεύεις πως τα ξέρεις. Κι όμως, ακόμα και τα μέρη που γεννήθηκες και μεγάλωσες πρέπει να τα αντιμετωπίζεις καμιά φορά σαν τουρίστας, για να ανακαλύψεις πέρα από την οικεία και γνώριμη ομορφιά τους, πολλά πράγματα που δεν είχες καν προσέξει!

Κινούμαι με το αυτοκίνητο από τον χιλιοπερασμένο  από μένα επαρχιακό δρόμο του Βενεράτου προς το Κυπαρίσσι, αλλά αυτή τη φορά θα κάνω μια παράκαμψη για να επισκεφθώ το μικρό εκκλησάκι του Αγ.Φανουρίου που είναι κρυμμένο μέσα στο ομώνυμο φαράγγι. Σε προηγούμενο άρθρο περιέγραψα την πρώτη εξερεύνηση της περιοχής, με την πεζοπορία από το Κυπαρίσσι προς την ιερά μονή Παλιανής που μου κέντρισε τότε το ενδιαφέρον και για όλη την ευρύτερη περιοχή του βενεραθιανού κάμπου, ενός κάμπου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τον οποίο επέλεξαν ακόμα και οι Βενετοί κατακτητές του νησιού να χτίσουν επαύλεις  τους, εξου και το όνομα του χωριού Βενεράτο.

Όμως αυτή τη φορά δεν έχω χρόνο για πεζοπορία δυστυχώς, και βιάζομαι μην χάσω και το τελευταίο φως του ήλιου που δύει σε λιγάκι, οπότε στρίβω γρήγορα στο τσιμεντοστρωμένο δρομάκι που με οδηγεί στον ναό. Η διαδρομή είναι ακόμα πιο όμορφη απ’ ότι τη θυμάμαι, μέσα από αμπελώνες με χρυσοκίτρινα αμπελόφυλλα και ψηλά πλατάνια, βελανιδιές κι ελιές. Αφού περνώ και τον ναό της Αγ.Παρασκευής στα πεζούλια του οποίου είχα ξαποστάσει την προηγούμενη φορά, πολύ γρήγορα φτάνω στον ναό του Αγ.Φανουρίου που βρίσκεται υπό τη σκέπη ενός θεόρατου βράχου. Πριν την ανακαίνιση ο ναός ήταν κολλημένος στον βράχο, τώρα έχει κάποια απόσταση, αλλά το σκηνικό είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Η εκκλησία, το προαύλιο με στρώμα από τα κατακίτρινα φύλλα των δέντρων και το νερό να κυλά στον ποταμό Απόλλωνα από κάτω, συνθέτουν το ιδανικό φθινοπωρινό σκηνικό που ξεπερνά αυτό που είχα φανταστεί πως θα συναντούσα ερχόμενη εδώ. Ακούω τον ήχο του ποταμιού που συνεχίζει να κυλά παρά τις επεμβάσεις του ανθρώπου μέσα στα χρόνια και θλίβομαι που η μόλυνση των νερών του έχει διαταράξει αυτό το υπέροχο οικοσύστημα το οποίο στα χρόνια του παππού μου έσφυζε από ζωή από χελώνες, χέλια και άλλα ενδημικά είδη. Τότε μπορούσαν ακόμα να πιούν νερό από το ποτάμι…..

Ο ήλιος έπεσε και πρέπει να αποχωρήσω, όμως την τρίτη φορά που θα ΄ρθω προς τα δω, θα επιχειρήσω να διασχίσω το φαράγγι, πρέπει να είμαι όμως προετοιμασμένη καλά, γιατί καθώς μαθαίνω είναι δύσβατο σε κάποια σημεία και πρέπει εκτός από σωστά παπούτσια να έχει κανείς και κράνος καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν και κατολισθήσεις. Μάλιστα, ο χώρος στο προαύλιο της εκκλησίας έχει και πάγκους και ψησταριά και προσφέρεται απ’ ότι βλέπω για ωραίο φαγοπότι στην εξοχή, μετά τη δύσκολη διαδρομή… Φεύγω λοιπόν, με την αίσθηση της ικανοποίησης και της ζεστασιάς που νιώθει κανείς, όταν επισκέπτεται περπατημένα από τους γεννήτορες του χώματα, είναι τα μέρη που πάντα θα ξαναγυρίζω!

Α.Δ

 

Αφήστε μια απάντηση