Crete Cyclamen Keris forest pine trees post Voulismeno Aloni αναρρίχηση Βουλισμένο Αλώνι Δάσος της Κέρης Κρήτη κυκλάμινο πεύκα Φα

Προτεινόμενη φθινοπωρινή διαδρομή…. Βουλισμένο αλώνι – Δάσος της Κέρης!

Στο Βουλισμένο αλώνι  που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο στη διαδρομή προς τα χωριά Δόξα, Μάραθος και Δαμάστα, συναντάται ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο με την κατακρήμνυση ενός παλιού σπηλαίου, που έπεσε σχηματίζοντας έναν κυκλικό χώρο με θεόρατα βράχια περιμετρικά.

Η λαϊκή παράδοση θέλει την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, ένας γεωργός να παραβλέψει την αργία και να πάει με τη γυναίκα και την κόρη του στο συγκεκριμένο σημείο να αλωνίσει…. Η τιμωρία των απίστων ήρθε με το βούλιαγμα του σημείο (εξού και η ονομασία βουλισμένο αλώνι) όπου η γης κατάπιε και τους άτυχους αμαρτωλούς.. Λέγεται πως ακόμα, την μέρα τα γιορτής του Αγίου, μπορεί κάποιος να ακούσει το τραγούδι της κόρης του αγωγιάτη… Ποιος ξέρει! Το σίγουρο είναι πως ένα τόσο θαυμαστό φαινόμενο, εξήψε την φαντασία των απλών ανθρώπων της περιοχής που προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να δώσουν μια εξήγηση και δημιούργησαν έναν μύθο που αποτελεί πια κομμάτι πολύτιμο της λαογραφικής μας παράδοσης.

Το μέρος τραβά τους λάτρεις της αναρρίχησης που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους όταν ο καιρός το επιτρέπει, αλλά και πολλούς ταξιδιώτες που παίρνουν από την περιοχή κατευθυνόμενοι στα γειτονικά χωριά και σταματούν για λίγο να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό μέρος. Πάντα μου αρέσει να σταματώ εκεί και να παρατηρώ τους αναρριχητές και αυτή τη φορά ήμουν πολύ τυχερή, γιατί είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω μια οικογένεια που έχει κάνει καθώς φαίνεται το σπορ οικογενειακή υπόθεση, με τη μικρή κόρη μαζί με τη μαμά να βοηθά τον πατέρα στην αναρρίχηση ενός βράχου.

Συνεχίζοντας στην διαδρομή από το Βουλισμένο αλώνι η  επόμενη στάση μου για σήμερα ήταν το δάσος της Κέρης. Στο δάσος μπορείς να φτάσεις μέσω μιας μικρής παράκαμψης από τον κεντρικό δρόμο στα δεξιά σου, διασχίζοντας έναν σύντομο αρκετά καλοστρωμένο χωματόδρομο. Το δάσος είναι τεχνητό σε μια προσπάθεια αναδάσωσης με πολλά πεύκα, αλλά όχι αρκετά πυκνό ακόμα, παρά μονάχα σε ορισμένα σημεία του, και το προτιμούν πολλές οικογένειες και όχι μόνο για μικρές εκδρομές στη φύση…. Οι χαρούμενες παιδικές φωνές που άκουσα στη διαδρομή να τραγουδούν γνωστά παιδικά τραγούδια και οι σειρές των αυτοκινήτων που είχαν σταθμεύσει στην άκρη του χωματόδρομου μαρτυρούν πως και αυτή την Κυριακή πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν το μέρος για εξόρμηση.

Θέα προς Στρούμπουλα

Αυτό που πραγματικά όμως όταν προχώρησα αρκετά ήταν η φοβερή θέα του Ηρακλείου και της Ντιας απέναντι, από ψηλά, αλλά και της κορυφής του Στρούμπουλα από την άλλη μεριά. Αξίζει να περπατήσει κανείς κοντά στα βράχια του κατακόρυφου γκρεμού με θέα το φαράγγι του Αλμυρού, μια θέα που κόβει την ανάσα σε συνδυασμό με τους τεράστιους γύπες που πετούν σχεδόν πάνω από τα κεφάλια μας. Περπατήστε όλη την περιοχή με απίστευτη πανοραμική θέα και μπορείτε να επισκεφθείτε και τον αρχαιολογικό χώρο της Καστροκεφάλας, αν σας αρέσει λίγο το περπάτημα σε πιο δύσβατα σημεία, όπου μπορείτε να δείτε και απομεινάρια του οικισμού ανάμεσα στα βράχια.

Θέα φαράγγι Αλμυρού

Ήλιος και καθαρός αέρας δεν υπάρχει άλλη μυστική συνταγή! Η θέα του πολύβουου Ηρακλείου από ψηλά, κάνει κάθε καθημερινό πρόβλημα να φαντάζει τόσο μικροσκοπικό!

Α.Δ