Crete Falasarna Beach post rocks βράχος παραλία Παχειά Άμμος Φαλάσαρνα Χανιά Χανιά

Xανιά οδοιπορικό μέρος α’ – Φαλάσαρνα!

 

Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα να επισκεφθεί κανείς τα Φαλάσαρνα από την ώρα του ηλιοβασιλέματος, την ώρα που ο κατακόκκινος ήλιος βουτάει στο νερό και δίνει όλες τις ρόδινες αποχρώσεις του στο ουρανό, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζει το φως του στη θάλασσα σχηματίζοντας πάνω της ένα φωτεινό ποτάμι. Το θέαμα είναι κάτι το μοναδικό και εφάμιλλο μόνο με εκείνο της Σαντορίνης τολμώ να πω… Μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς από την παραλία αλλά και από τους ψηλούς λόφους απέναντι, ακόμα κι από τα μαγαζιά που έχουν φτιάξει κοντά στην παραλία εκμεταλλευόμενοι την φοβερή θέα.

Τα Φαλάσαρνα απέχουν μόλις 59 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 12 από την Κίσσαμο και φυσικά αποτελούν έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς στην Κρήτη, γι’ αυτό κι εμείς δεν μπορούσαμε να μην τα επισκεφθούμε. Από ψηλά βλέπει κανείς κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, πρώτα, τη μεγάλη παραλία , τη λεγόμενη «Παχιά άμμο» και τα πολλά θερμοκήπια που καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής. Το μυστικό όμως είναι να μην σταθείς μόνο στην πρώτη μεγάλη παραλία που είναι ιδανική λόγο της ανοιχτάδας της για τους λάτρεις των windsports, αλλά να προχωρήσεις και λίγο παραπέρα.

Στη δεύτερη παραλία που είναι λίγο μικρότερη μπορεί να δει κανείς όμορφους μικρούς λόφους με θαμνώδη βλάστηση και επιβλητικούς βράχους που σε ένα σημείο την χωρίζουν στα δυο. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί κατασκηνωτές  και με μεγάλη μου έκπληξη συνάντησα και μια καντίνα που όμως προσπαθεί να εναρμονιστεί με το περιβάλλον αφήνοντας τα περίφημα κρινάκια της άμμου, να κοσμούν ανενόχλητα το έδαφος κοντά στα τραπεζάκια και τις καρέκλες των θαμώνων. Υπέροχος συνδυασμός το θέαμα των κρίνων με το ηλιοβασίλεμα… Η περιοχή έχει ενταχθεί εξάλλου, για την φυσική της ομορφιά στο Natura 2000. Σκέφτομαι πως έκανα καλά κι ήρθα αυτή την ώρα που η παραλία είναι σχεδόν άδεια από κόσμο για να βουτήξω στα κρυσταλλένια νερά της παραλίας με την ησυχία μου!

Πιο πέρα από αυτόν τον κόλπο υπάρχουν και τα ερείπια της άλλοτε κραταιάς αρχαίας πόλης που αποτελούσε ναυτική δύναμη κατά τα ελληνιστικά χρόνια και συναλλασσόταν εμπορικά με λαούς της Ανατολής και της Μεσογείου, αν και υπήρξε παράλληλα και πολύ ανταγωνιστική και εριστική με τις γειτονικές πόλεις κράτη, όπως την Πολυρρήνια και την Κυδωνία. Οι πόλεμοι, αλλά και οι συνεχείς σεισμοί όπως διαβάζω την εξασθένησαν τελικά οικονομικά και την οδήγησαν στην πειρατεία και στην καταστροφή της τελικά, από τη Ρώμη. Μάλιστα, ο μεγάλος σεισμός του 365μ.Χ την ανύψωσε περίπου 9 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Οι ανασκαφές συνεχίζονται  εκεί και έχουν να μας αποκαλύψουν πολλά για την περιοχή…

Προς το παρόν κι εγώ, όπως όλοι οι επισκέπτες δεν θέλω να αποχωριστώ αυτό το φυσικό κάλλος, όσο πέφτει η νύχτα. Κρατώ την ομορφιά του τοπίου στην μνήμη και αποχωρώ σιωπηλά κι αθόρυβα όπως κάθε επισκέπτης που στέκεται με δέος μπροστά στην ομορφιά και την πολύχρονη ιστορία ενός τόπου….

Α.Δ

 

Αφήστε μια απάντηση