kalamayka post rocks βράχος Ιεράπετρα Καλαμαύκα Κεφαλοβρύσι Κρήτη Πεζοπορία Περίπατος Πέτρινος Θεός Τίμιος Σταυρός

Οι επιβλητικοί βράχοι της Καλαμαύκας!

 

Η Καλαμαύκα είναι  ένα χωριό εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς με επιβλητικούς βράχους που θυμίζουν τους αντίστοιχους των Μετεώρων πάνω στους οποίους ξεφυτρώνουν μικρά δέντρα! Οι φωτογραφίες του χωριού με έκαναν να το επισκεφτώ, μιας και με εντυπωσίασε ο παράδοξος συνδυασμός αυτός της φύσης που μου θύμισε τις κατασκευές από  τα μικρά δεντράκια μπονσάι (bonsai) που παρατηρούσα μικρή στα ανθοπωλεία, όταν το συγκεκριμένο φυτό ήταν της «μόδας» και στην Ελλάδα, πριν μερικές δεκαετίες. Μου άρεσε τόσο να βλέπω τις κατασκευές με τα μικροσκοπικά δέντρα κλαδεμένα σε απίστευτα σχέδια, τοποθετημένα δίπλα σε βράχους ή τεχνικά ρυάκια με τρεχούμενο νερό, μια πιστή προσομοίωση φύσης στο σπίτι σου! Δεν θα έχανα λοιπόν την ευκαιρία ένα τέτοιο σκηνικό να το παρατηρήσω στις πραγματικές του διαστάσεις, πόσο μάλλον αν υπάρχει στο νησί μας!

Απίστευτοι σχηματισμοί βράχων με δέντρα

Το χωριό αυτό βρίσκεται στον δήμο Ιεράπετρας της Ανατολικής Κρήτης, περίπου 25 χιλιόμετρα από τον Αγ.Νικόλαο. Μάλιστα, είναι χτισμένο τους πρόποδες των Λασιθιώτικων όρεων, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Με το που μπαίνεις στο χωριό δεν μπορείς να μην προσέξεις τον λόφο Κάστελο στην κορυφή του οποίου υπάρχει το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Στο λόφο αυτό ήταν κτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας πόλης Λάρισας και πιστεύεται πως λειτουργούσε ως ιερό κορυφής για τους Μινωίτες. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να ανέβεις περίπου 250 σκαλοπάτια, ακόμα όμως και να μην το κάνεις, μπορείς να παρατηρήσεις από κάτω τη μορφολογία του βράχου τις μεσημεριανές ώρες που φανερώνει ένα καλά σμιλευμένο στο βράχο πρόσωπο, γι’ αυτό και αποκαλείται «πέτρινος θεός», μιας και η μορφή ανάλογα με την ώρα παρατήρησης αποδίδεται στον θεό Απόλλωνα και τον θεό Διόνυσο!

Θέα από το νεκροταφείο του χωριού προς τον απέναντι λόφο Κάστελο


Τα σοκάκια της Καλαμαύκας είναι εξίσου όμορφα, γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια, παρόλο που είναι ανηφορικά. Ανέβηκα τα πολλά σκαλοπάτια στο ύψωμα για το νεκροταφείο του χωριού απ’ όπου είχα μια απίστευτη πανοραμική θέα όλου του χωριού, αλλά και του λόφου Κάστελο απέναντι μου. Οι κάτοικοι εδώ, όπως αντίστοιχα είχα παρατηρήσει στον Αγ.Θωμά κράτησαν την καλύτερη τοποθεσία για τους νεκρούς τους.

Εικόνες από τα σοκάκια του χωριού

Πέρα από τον περίπατο μέσα στα δρομάκια της Καλαμαύκας, αξίζει κανείς να επισκεφτεί και την περιοχή Κεφαλοβρύσι λίγο πιο έξω από το χωριό, από που διέρχεται ο Καλαμαύκιανος ποταμός. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και εύκολα προσβάσιμο για μια βόλτα στη φύση, γιατί διαθέτει καταπράσινα δέντρα, ένα μικρό, ξύλινο γεφύρι και παγκάκια για να απολαύσει κανείς τις δεκάδες πάπιες που διασχίζουν το ποτάμι. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς αξίζει και μια επίσκεψη στο περίφημο φαράγγι του Χαυγά και να θαυμάσει τους φοβερούς σχηματισμούς των βράχων δίπλα στο νερό και την πλούσια βλάστηση.

Κεφαλοβρύσι

Άλλη μια απίστευτη βόλτα για τους λάτρεις του περπατήματος!

Α.Δ

Αφήστε μια απάντηση