astrophotography comet neowise comet post trails αστροφωτογραφία Κακό Όρος Καλλιθέα Κομήτης Μίλατος

Κυνηγώντας έναν κομήτη… Η επιθυμία να υπερνικήσουμε τη θνητότητά μας κυνηγώντας κάτι που διαρκεί στον χρόνο!

Ο έναστρος ουρανός ανέκαθεν τραβούσε την προσοχή των ανθρώπων, πόσο μάλλον όταν ήταν ορατά σ’ αυτούς ιδιαίτερα ουράνια σώματα όπως οι κομήτες. Οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των παρατηρητών του ουρανού ως κακοί οιωνοί λόγω της σπανιότητας τους, μιας και συνδεόταν με επερχόμενα δυσάρεστα γεγονότα όπως λοιμούς, καταστροφή αυτοκρατοριών και πολλά άλλα.
 Εγώ όμως δε θα σταθώ, παρά τη δύσκολη ομολογουμένως περίοδο που διανύουμε, στο δυσοίωνο του όλου πράγματος, αλλά στην ομορφιά του φαινομένου και στην αιώνια επιθυμία του ανθρώπου να εξερευνήσει και να αποτυπώσει τέτοιου είδους θαύματα του σύμπαντος.

Κακό Όρος
 Αυτή την επιθυμία ξύπνησε και σε μένα ο κομήτης NEOWISE C/2020F3, ο οποίος αποτυπώθηκε με χιλιάδες λήψεις, από φωτογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος κομήτης ήταν ορατός όλο τον Ιούλιο στην Ελλάδα. Αρχικά, ήταν ορατός τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά πιο μετά, όταν μπήκα κι εγώ στον πειρασμό να τον απαθανατίσω, μόλις ο ουρανός άρχιζε να σκουραίνει. Μέσω του φωτογραφικού φακού, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ήταν πιο εύκολο να τον εντοπίσει κανείς, μιας και με γυμνό μάτι μπορούσες να τον δεις μόνο σε μέρη χωρίς φωτορύπανση. Αυτό που τον έκανε ιδιαίτερη περίπτωση, ήταν το γεγονός πως θα τον ξαναδούν οι μελλοντικές γενιές μετά από 6.800 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς! 
 Όλο αυτό το «κυνήγι» του κομήτη λοιπόν, ξεκίνησε χωρίς καν να το καταλάβω, αρχικά με πρωινά ξυπνήματα -με παρότρυνση ενός φίλου που το είχε βάλει σκοπό να τον φωτογραφίσει- για παρατήρηση του ουρανού. Αφού λοιπόν, με γυμνό μάτι δεν κατάφερα να δω κάτι, άρχισε το κανονικό κυνήγι, εκτός μπαλκονιού αυτή τη φορά….
Καλλιθέα
 Η πρώτη προσπάθεια εντοπισμού του, τις βραδινές ώρες στις Γούβες, στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Όμως αυτό μας πείσμωσε περισσότερο… η επόμενη ευτυχώς για εμάς, σε ένα ύψωμα στο Κακό όρος, με υποδείξεις ενός άλλου φωτογράφου της παρέας, στέφθηκε με επιτυχία! Έτσι, κάπως ο κομήτης μας έκανε το χατίρι να μας αποκαλυφθεί. Η επίτευξη του στόχου μας γέμισε με περισσότερο ενθουσιασμό και το κυνήγι συνεχίστηκε για ακόμη δυο βραδιές στην Καλλιθέα και στη Μίλατο, που έγινε η τρίτη και καλύτερη φωτογράφιση σ’ ένα πραγματικά ειδυλλιακό περιβάλλον.
Μίλατος
 Αν αναλογιστώ τι κρατώ από όλο αυτό, σκέφτομαι όμορφες εικόνες που επιβεβαιώνουν πως η φύση δε θα πάψει ποτέ να με εκπλήσσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. 
      Μίλατος
Στο μυαλό μου έρχεται ένα απόσπασμα από τον «Μικρό πρίγκηπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ που θα μοιραστώ κλείνοντας: « – Θα κοιτάζεις τη νύχτα τα αστέρια. Το δικό μου είναι πολύ μικρό, δεν μπορώ να σου δείξω που βρίσκεται. Καλύτερα έτσι. Το αστέρι μου θα είναι για σένα ένα ανάμεσα σ’ όλα τ’ αστέρια. Έτσι, θα σ’ αρέσει να κοιτάζεις όλα τα’ αστέρια».
Α.Δ

Αφήστε μια απάντηση