Blue 6 (large)
architecture Blue Grotto Castle caves Churches Crypts dungeons History instagram Malta Mdina Mπουντρούμια post Rabat rocks St Paul kathedral steetphotography Uncategorized Upper Barrakka view walls άλογο Κάστρο κήποι Μπαρακά Σπήλαια ταξίδια τείχη Φρούριο

Μάλτα – μέρος Β’!

Blue 6 (large)

Και επανερχόμαστε με το β΄ μέρος της μαγικής Μάλτας με μια πολύ όμορφη βόλτα που κάναμε στο Blue Grotto, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, το οποίο φημίζεται για τα γαλάζια του νερά και τους κουφοειδείς σχηματισμούς στα βράχια του που σχηματίζουν εντυπωσιακά σπήλαια στην ακτογραμμή της Μάλτας.

Blue Groto (large)

Blue 2 (large)

Sheeps (large)

Η εκδρομή προς τα ‘κει με το λεωφορείο είναι αρκετά μακρινή και την επίσκεψη μας δυσκόλεψε πάλι, ο καιρός που άρχιζε την ψιλή, ενοχλητική λασποβροχή, ενώ ο άνεμος που δυνάμωνε και μας εμπόδιζε να βαδίσουμε στο ύψωμα και σε συνδυασμό με τη θολούρα της ατμόσφαιρας σχημάτιζε ένα δραματικό σκηνικό. Ένα ζευγάρι τουριστών που αντιστέκονταν στον δυνατό άνεμο λειτούργησε λίγο ως πηγή έμπνευσης και μου θύμισε κάτι από το αγαπημένο μου βιβλίο, τα «Ανεμοδαρμένα ύψη».

Blue 8 (large)

Blue 7 (large)

Blue 4 (large)

Blue Grotto

Πιστεύω όμως, ότι η επιλογή βάρκας σε μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα για εκεί, θα είναι αξέχαστη εμπειρία. Ωστόσο, δε μετανιώνω γι’ αυτή την εκδοχή της μαλτέζικης εξοχής και κατέγραψα όσο μπορούσα όμορφες εικόνες, παρόλο που είχα το άγχος να προστατεύσω τη μηχανή και ταυτόχρονα, τον εαυτό μου απ’ το κοκκινόχωμα που έπεφτε σε πηχτές σταγόνες κατά πάνω μου. Ας έχετε υπόψη, αν επιλέξετε λεωφορείο, ότι η στάση θέασης του Blue Grotto είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο, αλλά τα δρομολόγια δεν είναι πάντα αξιόπιστα και στον γυρισμό δυσκολευτήκαμε αρκετά.

Blue 3 (large)
Και επιστροφή πάλι στη Βαλέτα για μια απογευματινή βόλτα. Το φώς του ήλιου αυτή την ώρα προσφέρεται για τη περιδιάβαση στα τείχη της πόλης και σου επιτρέπει να παρατηρήσεις την οχύρωση που μοιάζει τόσο με αυτήν του Ηρακλείου. Και φυσικά, μην φύγετε, αν δεν πάτε στους κήπους Άνω Μπαρακά για βόλτα με την πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα και τις τρείς πόλεις. Το εσωτερικό των κήπων με τα πολύχρωμα λουλούδια, οι καλοσχηματισμένοι θάμνοι, το σιντριβάνι, τα διάσπαρτα εδώ κι εκεί παγκάκια και οι όμορφες καμάρες των τειχών με θέα το πέλαγο, δε σ’ αφήνουν να φύγεις την ώρα του δειλινού από εκεί. Αν πας δε, στις 12.00μμ ή στις 16.00μμ, μπορεί να πετύχεις τους κανονιοβολισμούς.

3 Cities 3 (large)

Canions (large)

Θέα απο τα τείχη

 Σκοπός της κατασκευής των κήπων ήταν η αναψυχή των Ιωαννιτών ιπποτών και από το 1800 μ.Χ, μετά την κατάληψη του νησιού από τον Ναπολέοντα που άνοιξαν για το ευρύ κοινό , προσφέρουν την απίστευτη ομορφιά τους σε κάθε επισκέπτη.

Baraca 5 (large)

Baraca1 (large)

Kiss (large)

Κήποι Άνω Μπαρακά

 Η θέση των κήπων στο ανώτερο τμήμα ενός προμαχώνα της οχύρωσης, χαρίζει μοναδική θέα σε ολόκληρο το λιμάνι., όπως προανέφερα, και στις τρείς πόλεις, τη Vittoriosa ή Birgu, τη Senglea και τη Cospicua οι οποίες συνδέονται ακτοπλοϊκά με τη Βαλέτα. Δυστυχώς, εμείς δεν προλάβαμε να τις επισκεφθούμε αυτή τη φορά, μα αξίζει τον κόπο, μιας και η ύπαρξη της μεσαίας ειδικά, του Birgu είναι μια ευκαιρία να ταξιδέψει κανείς νοερά πίσω στον Μεσαίωνα!

3 Cities 2 (large)

3 Cities (large)

Τρεις  Πόλεις

Πόσο όμορφα τα δρομάκια αυτής της πόλης, παρόλο που έχουν έντονη ανηφορική ή κατηφορική κλίση, αλλά αξίζει πολύ να παρατηρήσεις την υπέροχη αρχιτεκτονική των σπιτιών που είναι το ένα δίπλα στο άλλο και ξεχωρίζουν τα χρωματιστά καφασωτά παράθυρα κι οι πόρτες που θυμίζουν ανατολή. Οι κυρίες που συζητούν στους περιβόλους του σπιτιού τους δίνουν το αίσθημα της γειτονιάς, όπως σε κάθε μεσογειακή χώρα.

Doors (large)

Doors 2 (large)

κυριες με (large)

Telephone (large)

Cards (large)

Πάντως προλάβαμε να επισκεφτούμε τη Σιωπηλή πόλη, τη Mdina, την παλαιότερη πρωτεύουσα του νησιού, που βρίσκεται μόλις 20-25 λεπτά μακριά από τη Βαλέτα και πραγματικά η αίσθηση στο εσωτερικό της πόλης αυτής εντός των τειχών είναι μοναδική εμπειρία, παρόμοια με την επίσκεψη στην παλιά πόλη της Ρόδου, με καλοδιατηρημένη οχύρωση και λιθόστρωτους δρόμους. Η περιέργεια μας τράβηξε τόσο στο ψηλότερο σημείο των τειχών όπου μπορούσες να απολαύσεις τον καφέ σου με πανοραμική θέα, (το ίδιο το όνομα της άλλωστε, φανερώνει την στρατηγική της θέση, από τη λέξη «Madin» που σημαίνει προστατευτική θέση) όσο και στα σκοτεινά μπουντρούμια του μουσείου βασανιστηρίων στα τείχη της Mdina.

Gate 1 (large)

Streets 2 (large)

Horse 3 (large)

Horse (large)

Door 2 (large)

View (large)

Mdina

Στη Mdina μπορεί κανείς να κάνει περιήγηση και με άμαξα με άλογα, αν βαριέται το περπάτημα στους πολυδαίδαλους δρομίσκους, καθώς και να θαυμάσει τις υπέροχες πλατείες, σε μια από τις οποίες υπάρχει και ο παλαιότερος καθεδρικός της Μάλτας, ο καθεδρικός του Αγ.Παύλου. Kαι φυσικά, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την κεντρική πύλη της, που έγινε ευρέως αναγνωρίσιμη από το Game of Thrones.

Gate 2 (large)

Received 2295185587421198 (large)

Dsngeons 2 (large)

Dangeons (large)
Πολύ κοντά στη Mdina είναι και η πόλη Rabat που είναι γνωστή και για το μεγάλο, ρωμαϊκό συγκρότημα υπόγειων κοιμητηρίων του Αγ.Παύλου. Εκεί πήγαμε και πραγματικά η γεύση που πήραμε από τη μυστική ζωή των κρυπτοχριστιανών της εποχής είναι μοναδική. Αν είναι κανείς κλειστοφοβικός, ίσως δυσκολευτεί στο λαβυρινθώδες αυτό συγκρότημα , γιατί υπάρχει ολόκληρη πόλη κάτω απ’ το έδαφος! Ας μην ξεχνάμε πως η διαβολική Σωσώ στα «Εγκλήματα» είχε εναποθέσει τις ελπίδες της να χάσει τον σύζυγό της στο σύμπλεγμα αυτό μάταια βέβαια, στο επεισόδιο που γυρίστηκε στη Μάλτα!

St Paul 2 (large)

Grave 1 (large)

Grave 2 (large)

Κρύπτες

Θα μπορούσα να γράφω και να γράφω γι’ αυτό το υπέροχο μέρος, μα αφού δώσαμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, ας αφήσουμε τα υπόλοιπα στο βίωμα του ταξιδιού από την επίσκεψη εκεί!!

Dog (large)
Α.Δ